Vogels die je druiven opeten of ander fruit beschadigen. Als eigenaar van een boomgaard heb je het nakijken.

Netten spannen over alle fruitbomen is kostbaar en arbeidsintensief. Bovendien kunnen vogels verstrikt raken in de netten.

Een hightech vogelverschrikker, de Agrilaser Autonomic, kan wijnboeren en fruittelers helpen. Duurzame wijnboeren uit Californië zijn enthousiast: vogels gaan weg, zonder schade aan zichzelf of aan de druiven.

Hoe werkt het?

Deze verschrikker werkt op basis van een bij de TU Delft ontwikkelde lasertechnologie. Een laserstraal bestrijkt een boomgaard, de stralen gaan heen en weer. Vogels associëren de naderende lichtstraal met gevaar en vliegen weg.

De techniek speelt in op het instinct van de vogel. Ze vliegen op en gaan naar een andere plek.

Hier is de laser aan het werk te zien op de Griffin’s Lair wijngaard in Californië. Hier in weilanden en op een boerderij:

Zijn roofvogelvliegers, een vlieger die het uiterlijk heeft van een roofvogel, niet veel handiger en goedkoper?

Steinar Henskes, CEO van Bird Control Group, maker van de Agrilaser Autonomic kent de vliegers. "Vogels zien zo'n vlieger, schrikken even, maar wennen er snel aan." Het is een "stationair gevaar", de vlieger hangt steeds op dezelfde plek, 'vogels zijn niet dom'.

Een andere afschrikmethode, een gaskanon afschieten om de paar minuten, is volgens Henskes ook geen blijvende oplossing. Zelfs daar kunnen vogels aan wennen. Ook opnames van geluiden van vogels in nood helpen niet lang. Bovendien is het voor omwonenden vervelend.

De werking van de Agrilaser Autonomic zit hem in de nadering, de beweging van de lichtflitsen. "Dat blijft werken, vogels vliegen ook op als een auto aan komt rijden."

Hoeveel bedrijven gebruiken de lasertechnologie al?

Agrilaser Autonomic kent al 6.000 gebruikers over de hele wereld. Californische wijnboeren gebruiken de techniek sinds kort ook voor bescherming van de wijndruiven.

CEO van de Bird Control Group Steinar Henskes, is blij om druiventelers te kunnen helpen bij het oplossen van de vogelproblemen. "Normaal verliezen fruittelers 20 tot 25 procent van de oogst aan vogels. Wij slagen erin bijna alle vogels te verjagen."

Californië, een van de grootste druiventeeltgebieden ter wereld, kan volgens Henskes veel baat hebben bij de laseroplossingen van de Bird Control Group.

Waar is de lasertechniek nog meer te gebruiken?

De Bird Control Group heeft klanten in landbouw en fruitteelt, luchtvaart, olie- en gaswinning en de onroerendgoedsector. Het bedrijf werkt wereldwijd in 75 landen en heeft kantoren in Nederland en de Verenigde Staten.

De vliegvelden van Schiphol en Frankfurt gebruiken de techniek om start- en landingsbanen vogelvrij te houden.

Ook kan de lasertechnologie ingezet worden om zonnepanelen schoon te houden. Vogelpoep, veren en uitwerpselen of vogelnesten blokkeren de zonnestralen. Het rendement van de panelen neemt daardoor flink af, stelt het bedrijf.

In Londen gingen meeuwen broeden op een drijvend zonnepanelenpark. "Funest voor het rendement", weet Henskes. Met de lasers waren de vogels te verjagen.

LEES OOK: Dit moet je weten over Lightyear, de zonneauto uit Nederland die Tesla uitdaagt